Klassnätverk, ip-adresser och subnät

Här diskuteras elektronik som mobiltelefoner, datorer, dvd-spelare, tv-apparater osv men akvarierelaterad elektronik och Fotografering har egna kategorier.

Moderator: Hedersmedlemmar

Användarvisningsbild
Mayer
Donator
Donator
Inlägg: 1104
Blev medlem: 26 aug 2009, 10:59
Ort: Göteborg

Klassnätverk, ip-adresser och subnät

Inlägg av Mayer » 27 maj 2011, 11:23

Jag vänder mig återigen till ett växtakvarieforum för datafrågor... Men det brukar funka så vi provar.

Är det bara subnätmasken som avgör vilken klass mitt nätverk får?
Om jag har IP-adress:
192.168.0.x

och subnätmask:
255.255.0.0

Är det ett klass B då eftersom min subnätmask ser ut som den gör?

Om man tar den första byten i min ip-adress och gör om till binär så den blir 11000000. Då tillhör ju den klass C.

Om jag har IP-adress:
172.16.0.x

och subnätmask:
255.255.0.0

Är det klass B då till skillnad från första exemplet tack vara den första byten i IP-adressen?

HJÄLP MIG :???:

Varför behövs isf en subnätmask om man kan ta reda på nätverk-id genom den första byten i ip-adressen?
Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum!

Pettson
CO2 närd planta
CO2 närd planta
Inlägg: 521
Blev medlem: 01 feb 2011, 01:14
Ort: Stockholm

Inlägg av Pettson » 27 maj 2011, 12:49

A nät 1.0.0.0 - 126.255.255.255
B nät 128.0.0.0 - 191.255.255.255
C nät 192.0.0.0 - 223.255.255.255

Som du ser är din adress klass från ett C nät.
Sen kommer Sub nätmasken, den borde vara 255.255.255.0 för C-nätet. I ditt fall med B nät mask på C nät adress kan man göra saker avsiktligen eller så sker det oavsiktlig. Du kör egentligen 256 C-nät som ett B-nät 192.168.0. - 192.168.255. och får in 65534 hostar på det. Kan inte komma på något scenario man vill göra så utan man gör snarast tvärt om, tar ett B-nät och zonar upp det i subnät.

Användarvisningsbild
Mayer
Donator
Donator
Inlägg: 1104
Blev medlem: 26 aug 2009, 10:59
Ort: Göteborg

Inlägg av Mayer » 27 maj 2011, 13:17

Grymt, tack.

Om jag då kör ett nät med 192.168.0.x subnätmask 255.255.0.0 och ett annat nät med 192.168.1.x samma subnätmask 255.255.0.0 så kan datorerna på vardera nät pinga varandra. Egentligen blir det ingen skillnad om jag ändrar båda nätens ip-adresser till 172.16.0.x och 172.16.1.x förutom att jag då får ett klass B nätverk? Vad är fördelen i detta fallet med att köra 172.16 istället för 192.168?
Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum!

sillie
Stickling
Stickling
Inlägg: 24
Blev medlem: 14 okt 2007, 00:55

Inlägg av sillie » 27 maj 2011, 13:18

Nu han pettson före, här kommer mitt svara iallafall... men jag vet inte riktigt vad du vill komma fram till, men jag fyller på med lite info (som jag tycker är intressant :D)
"Är det bara subnätmasken som avgör vilken klass mitt nätverk får? "
Först får jag säga att konceptet med olika klasser på nätverk är lite utdaterat, numera använder man lite lösare uppdelningar, men många pratar ofta om a,b och c-klass som en storlek på nät (antal IP-addresser).
För att svara på frågan så är det inte enbart subnätmasken som avgör, även hur första byten/8bitarna ser ut spelar roll samt längden på "nätaddressen".
Nätaddressen definieras av nätmasken, dvs hur många bitar av ip-addressen är nät-address.
Nätaddressen använder routers för att avgöra vart din data kommer ifrån och vart den är på väg, routers har av hastighetskäl inte koll på alla addresser till enskilda datorer utan bara åt vilket håll nätet ligger (vilken kabel den skall skicka ut datan på).

"Är det ett klass B då eftersom min subnätmask ser ut som den gör?"
Både 192.168.0.x eller snarare 192.168.x.x samt 172.16.x.x är en båda så kallade privata addresser som inte följer de gammaldags klassreglerna riktigt. De använder något som heter subnetting, vilket innebär att man delar upp "moderaddressen" i delar av diverse praktiska skäl.

De vanliga klassbaserade ser ut såhär (utöver det som pettson nämnde): a-nät har 8 bitars nätaddress, b-nät har 16 bitars nätaddress och c-nät har 24 bitars nätaddress.

Privata är lite mer komplicerat:

Maximal storlek på nät, antal "fasta" bitar samt hur många nätverks som får plats under "moderaddressen". Intervall för addresserna. Totalt antal addresser.
24-bit Block ,8 bitars nätaddress, 1 × A nätverk 10.0.0.0 - 10.255.255.255 16777216
20-bit Block ,12 bitars nätaddress, 16 × B nätverk 172.16.0.0 - 172.31.255.255 1048576
16-bit Block ,16 bitars nätaddress, 256 × C nätverk 192.168.0.0 - 192.168.255.255 65536

Vad betyder detta... i ordning från vänster: Maximal storlek på nät , antal "fasta" bitar samt hur många nätverk som får plats under "moderaddressen". Intervall för addresserna. Totalt antal addresser.

Vad som är speciellt med privata addresser är att routers på nätet inte vill hantera dem, vilket innebär att du måste översätta din privata IP-address till en som fungerar på nätet med hjälp av din "hemmarouter".
Att man använder privata addresser innebär också att man får göra vad man vill med dem eftersom de går att återanvända , dvs t.ex använda 10.0.0.0 med plats för nästan 17 miljoner addresser alldeles för sig själv om man känner för det :)


"Är det klass B då till skillnad från första exemplet tack vara den första byten i IP-adressen?"
"Varför behövs isf en subnätmask om man kan ta reda på nätverk-id genom den första byten i ip-adressen?"
Jag tror jag svarat på de frågorna med reservation för tankekullerbyttor :D
Hoppas jag klarlagde något utan att röra till det för mycket :)

sillie
Stickling
Stickling
Inlägg: 24
Blev medlem: 14 okt 2007, 00:55

Inlägg av sillie » 27 maj 2011, 13:23

Mayer skrev:Grymt, tack.

Om jag då kör ett nät med 192.168.0.x subnätmask 255.255.0.0 och ett annat nät med 192.168.1.x samma subnätmask 255.255.0.0 så kan datorerna på vardera nät pinga varandra. Egentligen blir det ingen skillnad om jag ändrar båda nätens ip-adresser till 172.16.0.x och 172.16.1.x förutom att jag då får ett klass B nätverk? Vad är fördelen i detta fallet med att köra 172.16 istället för 192.168?
192.168.0.x och 192.168.1.x hamnar i samma nät med en 255.255.0.0 nätmask eftersom masken markerar alla bitar i de två första bytesen; alltså 192.168.x.x. Utan routing kan inte datorer på olika nät kommunicera med varandra för övrigt.

De finns också en chans att en router som skall ta hand om routingen tar dom som klass c och struntar i nätmasken, vilket skulle göra dom till två olika nätverk.

Jag har försökt utreda lite om olika klasser i min förra post, tror svaret på andra frågan finns där :)

Användarvisningsbild
Mayer
Donator
Donator
Inlägg: 1104
Blev medlem: 26 aug 2009, 10:59
Ort: Göteborg

Inlägg av Mayer » 27 maj 2011, 13:34

Oj. Tack så väldans för att du tog dig tid att skriva allt ;)
Tror jag fattar, en del i alla fall... Haha.

Anledningen till att jag undrar är den här.

Vi har ett nätverk på en fabrik. Fabriken är uppdelad i fyra delar, vi kan kalla dem tomgods, fyllning, palletering och lager. Allting skall kopplas ihop i ett nätverk. PLC:er, HMI:n, SCADA-system och annat skall kunna kommunicera med varandra mellan dessa olika delarna i fabriken.

Eftersom fabriken är uppdelad i fyra delar har man tänkt dela in ip-adresserna för att skapa någon typ av topologi och enkelt kunna se vilken del av fabriken en viss ip-adress tillhör.

Så säger vi att fabrikens olika delar har ip-adresser som följer.

Tomgods
192.168.1.x
255.255.0.0

Fyllning
192.168.2.x
255.255.0.0

Palletering
192.168.3.x
255.255.0.0

Lager
192.168.4.x
255.255.0.0

Nu kan alla klienter på de olika näten snacka med varandra och allt är frid och fröjd.
Problemet uppstod när jag skulle koppla in ett 3G-modem med VPN-funktion. Alltså ett modem med ett simkort i som jag har skapat en VPN-tunnel i. Modemet kopplas in på Tomgods-nätet och min dator får 192.168.1.10 när jag kopplar upp mig via VPN-tunneln.
Jag lyckas dock inte komma åt några andra delar av fabriken och pratade med supporten på modemet. De menade på att eftersom det är ett modem och ingen router så klarar den inte av att routa min trafik mellan de olika subnäten, trots att jag ställt min subnätmask till 255.255.0.0
Sen pratar jag med en annan kille som menar på att det räcker att jag ställer om mina ip adresser från 192.168 till 172.16 så skall det inte vara något problem. För att jag då får ett klass-b nätverk. Jag fattar inte hur detta kan göra att det går att komma åt alla näten via modemet om man skulle göra såhär...
Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum!

sillie
Stickling
Stickling
Inlägg: 24
Blev medlem: 14 okt 2007, 00:55

Inlägg av sillie » 27 maj 2011, 14:05

Inga problem :)
Jag misstänker att när du använder 3G-modemets VPN-funktion så tvingas du troligtvis använda 3G/mobilnätet. VPN-tunneln isolerar din dator från fabriksnätverket genom att bara kommunicera via 3G.

Om VPN-tunneln går genom fabrikens nätverk är det troligt att den gör en tunnel rakt ut på nätet (jag antar att det är dit du gör tunneln) och nekar väldigt troligt kommunikation med lokala datorer och liknande på fabriken.

Varför supportkillen föreslog att byta till ett specifikt b-nät kan man bara spekulera i, en möjlighet kan vara att vpn-tunneln använder 172.16.x.x nätet för kommunikation och han tror inte att din router fixar att routea mellan olika nät.
Funktionellt så är det ingen skillnad på b och c nät.

Användarvisningsbild
Mayer
Donator
Donator
Inlägg: 1104
Blev medlem: 26 aug 2009, 10:59
Ort: Göteborg

Inlägg av Mayer » 27 maj 2011, 14:28

sillie skrev: Funktionellt så är det ingen skillnad på b och c nät.
Ok, tack återigen!

Nu är det bara CIDR jag skall sätta mig in i. Haha.
Tack till er båda :)
Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum!

Pettson
CO2 närd planta
CO2 närd planta
Inlägg: 521
Blev medlem: 01 feb 2011, 01:14
Ort: Stockholm

Inlägg av Pettson » 27 maj 2011, 15:07

Mayer skrev:
Nu kan alla klienter på de olika näten snacka med varandra och allt är frid och fröjd.
Problemet uppstod när jag skulle koppla in ett 3G-modem med VPN-funktion. Alltså ett modem med ett simkort i som jag har skapat en VPN-tunnel i. Modemet kopplas in på Tomgods-nätet och min dator får 192.168.1.10 när jag kopplar upp mig via VPN-tunneln.
Jag lyckas dock inte komma åt några andra delar av fabriken och pratade med supporten på modemet. De menade på att eftersom det är ett modem och ingen router så klarar den inte av att routa min trafik mellan de olika subnäten, trots att jag ställt min subnätmask till 255.255.0.0
Sen pratar jag med en annan kille som menar på att det räcker att jag ställer om mina ip adresser från 192.168 till 172.16 så skall det inte vara något problem. För att jag då får ett klass-b nätverk. Jag fattar inte hur detta kan göra att det går att komma åt alla näten via modemet om man skulle göra såhär...
Vad precis vad jag syftade på när jag skrev att du gjort tvärt om.
Det krävs mer än standard router från webhallen eller dito för att utrustningen ska förstå vad du gjort med alla 192.168 näten. Vänder du på det och tar som supporten föreslagit ett 172.16 så kan den "dumma" routern läsa adresserna i trafiken.

Skriv svar

Återgå till "Elektronikhörnan"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster