Sida 1 av 1

Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 18 apr 2018, 13:11
av hambli
Hej,

Är tillbaka i akvariehobbyn igen då jag nyligen inhandlat ett akvarium efter många års uppehåll. När jag avvecklade mitt växtakvarium för ca 8 år sedan var både plantswap och zoopet levande forum där det dagligen startades nya trådar och många var med och delade med sig av sina tankar, bilder och filmer. När jag nu återvänt till de forum och bloggar jag tidigare följde konstaterar jag att det flesta bloggar är borta och på forumen verkar aktiviteten sjunkit dristigt. Läste även den tråkiga nyheten att plantswap var nära att läggas ner och jag kan förstå initiativtagarna när intresset och nya trådar verkar vara så lågt.

Har folk tappat intresset kring akvariefiskar och växtakvarium eller orkar folk inte längre vara aktiva på nätet på samma sätt som för några år sedan. Vad är er teori?

Re: Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 18 apr 2018, 22:14
av Bson
Det är nog så att fler hamnar i olika grupper på Facebook istället för mera traditionella forum, skulle jag tro.

Re: Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 19 apr 2018, 00:04
av Anette J.T
Tycker faktiskt inte att jag ser så mkt aktivitet på FB helller.
Min teori är att man har så mkt annat att göra så att man helt enkelt inte har tid att vara aktiv och dela med sig av sin hobby längre.

Re: Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 19 apr 2018, 09:43
av hambli
Kan mycket väl vara som du säger Anette, men spontant så känns det som att akvarieavdelningarna i djuraffärerna minskar i storlek för varje år som gått. Folk kanske inte har tid att sköta och uppskattar akvarium längre? Jag kollade lite snabbt på fb igår och kunde inte hitta några vettiga grupper. Har du något tips bson?

Re: Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 19 apr 2018, 15:03
av Bson
Finns ju "Aquascapers Sverige", "Akvarister 2.0 Annonser" eller liknande. Men det händer inte så mycket där heller som Anette säger. Jag tycker det är mer intressant att kolla på utländska forum, engelska främst. Sverige är ett rätt litet land med för få akvarister...

Re: Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 20 apr 2018, 09:57
av Fanbyalperna
Det kan mycket väl vara så att hobbyn minskar. En orsak kan vara att exponeringen av hobbyn nu för tiden inte är vad den har varit. Som nämnts tidigare så minskar akvariedelen i zooaffärerna och det är inte ofta det arrangeras utställningar, vilket jag har en känsla av att det gjordes mer tidigare.
Medlemstalen i akvarieföreningarna går också ned. Konkurrensen om intresse och nöje är numera mycket större än vad den varit. Jag tror också att just det stora utbudet också har gjort folk lite latare, det är bara att luta sig tillbaka och konsumera utan ansträngning. Att det är lite mer aktivitet på facebok är nog ett bevis på detta. Man går bara in i en grupp och kan skriva vad som helst utan behöva bry sig om några forumsregler. Obs att detta är mina funderingar och spekulationer. Ingen annans,

Re: Håller akvariehobbyn på att dö ut?

Postat: 02 maj 2018, 13:15
av Rho
Har inte akvariehobbyn dalat stadigt sen 80-talet? Som sagt, mer som tävlar om uppmärksamheten och ger en snabbare "fix" än akvaristik. Kan lägga till som gissningar: vanligare med långa semesterresor, bostadsmarknad med mer tillfälliga boenden och färre kvadratmeter för många, kanske känsligare samvete vad gäller att behandla djur som förbrukningsvaror?

Men "dö ut" vet jag inte, nördarna kommer finnas kvar och det kanske är hos dem akvarierna står bäst. Hur man sen skall kunna ha ekonomi i handeln vet jag inte, man får väl ta bilen till Tyskland.