Sida 1 av 1

Lågt KH + CO2 = pH-crash

Postat: 28 nov 2006, 16:35
av defdac
Egentligen behöver denna myt punkteras för att pH:t inte är speciellt viktigt i sig, varken för fisk eller växter.

Däremot kan ju ett lågt pH bero på något som är direkt farligt för fisk/växter.

Dvs pH:t i sig dödar inte.

Dör fiskarna när du börjat spruta in CO2 i akvariet så är det aldrig för att pH-värdet sjunkit för lågt, en sk pH-crash, utan för att koldioxidhalten i vattnet är så hög att fiskarna inte kan andas.

Varför är det viktigt att särskilja på? Dom går ju hand i hand?

Det är oerhört viktigt för växtakvaristen att veta att det är bubbeltakten som dödar, den faktiskta CO2-mängden som kommer ner i akvariet, inte pH-värdet *därför att* pH-värdet påverkas av en massa faktorer och kan bete sig underligt och inte alls enligt CO2-tabellen (även om det är en hyffsat approximation).

En CO2-nybörjare tycker det är extremt läskigt att börja trava neråt i pH-värde när man börjar spruta in CO2 för att det enligt tabellen börjar nå "dödliga CO2-halter" - trots att firrarna ser ut at må fint.

Det är bra att vara försiktig, men samtidigt så kan man då aldrig utforska vilken faktiskt CO2-halt som växterna mår bäst av och som ger stabilast tillväxt/syreutveckling och därmed gladast fiskar.

Den sista månaden kom en glad akvarist på att man kan komma runt mätfel genom att använda den klassiska drop-checkern. En liten kupa med pH-reagens som aldrig kommer i fysisk kontakt med vattnet och som därför, tada!, inte kan påverkas av något annat än CO2-halten i vattnet.

Det betyder att pH-kupan kommer visa CO2-halten, och om man mäter i vattnet kan pH:t vara superlågt - en "crash" - utan att fiskarna bryr sig men däremot göra växterna superglada.

Av samma anledning kan man då ha ett obuffrat vattnet och spruta i precis så mycket CO2 som växterna vill ha utan att döda firrarna. Man går liksom runt kemin i akvariet.

Såhär ser en drop checker ut, den ändrar färg beroende på hur mycket CO2 som via diffusion når testvätskan:
BildIn action:
BildJBL gör en liknande:
Bild

Detta har dragits till sin spets där akvarister nu börjar bygga in sina pH-elektroder på liknande sätt.

Postat: 28 nov 2006, 19:11
av NE
Håller helt med på allt detta,

Jag har själv väldigt lågt KH, alltid under 2 (ofta ned mot 1), trots detta har jag aldrig varit med om något som skulle kunna vara i närheten av crash, utan det är ju som du skriver helt beroende på vad man trycker in i CO2 mängd.
Vist har jag varit nära att ta död på fiskar, t.ex. den gången mitt system hakade upp sig och körde in CO2 konstant med en hiskelig takt, tömde en 6Kg tup på ett dygn pH't var långt utanför skalan (har inte det systemet längre, alla fiskar klarade sig), men detta skulle jag inte vilja kalla en krash, det är bara för mycket CO2.

Strumpa till pH-proben.

Postat: 29 nov 2006, 10:28
av defdac
Nu har Tom Barr dragit den här drop-checker-prylen till sin spets där han kommit på att man kan använda gasgenomträngliga membranstrumpor på proben istället för att bygga en intrikat plexi-kammare:
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/m ... 00121.html

Det ska väl fungera teoretiskt på liknande sätt som Goretex - släpper inte in fukt men släpper igenom gas.

Dvs man tar strumpan, häller ner vatten med känt KH och stoppar ner proben och försluter strumpan runt proben. Endast CO2 kommer kunna tränga igenom strumpan och påverka vattnet inne i strumpan.

Postat: 29 nov 2006, 13:33
av averater
det var en text väl värd att läsa. tackar för länken def.

blir allt lite sugen på att dra igång nått co2-projekt nu.

Re: Lågt KH + CO2 = pH-crash

Postat: 29 nov 2006, 14:21
av pny
defdac skrev:Detta har dragits till sin spets där akvarister nu börjar bygga in sina pH-elektroder på liknande sätt.
Har du någon mer info eller länk om detta? Blir återmatningen tillräckligt snabb för att koppla på en pH-kontroller?

Postat: 29 nov 2006, 14:26
av pny
En aspekt du inte tar upp med lågt KH är svårigheten att _mäta_ sin koldioxidhalt. Upplösningen på en eller kanske en halv grad på KH-värdet räcker inte för att få ett gott mätvärde av koldioxidhalten vid låga KH, om man använder tabellen med koldioxidhalt som funktion av KH och pH-värde... Något som vi som använder pH-kontroller använder för att beräkna ett lämpligt bör-värde för vår utrustning.

Postat: 29 nov 2006, 14:30
av defdac
Japp här är Tom Barrs egna från http://www.barrreport.com :
Bild
Här är Vaughns:
Bild

Postat: 29 nov 2006, 14:31
av defdac
Upplösningen på en eller kanske en halv grad på KH-värdet räcker inte för att få ett gott mätvärde av koldioxidhalten vid låga KH
Stämmer, det är därför man kan göra en egen buffertlösning med bikarbonat och batterivatten med ett väldigt exakt KH-värde.

Postat: 22 jun 2009, 04:02
av kallehornstrom
Tänkte väcka tråden lite med att fråga om någon kanske har testat- eller vet någon som har testat att sätta PH-proben i en buffertlösning med ett membran från en "dissolved oxygen"-mätare som avskiljare mot akvarievattnet? (som Barr beskriver)

Postat: 22 jun 2009, 14:52
av Peter Frank
Bra konstaterande Deffen.

Det var troligtvis mitt inlägg du syftade på och jag kör numera med både prob och CO2 checkern. Det känns som att jag kan köra med PH mätaren till en viss nivå som grundgödning men för att få till det där sista måste man förlita sig till CO2 checkern då den mäter som du just deklarerat CO2 halten och inte PH. PH värdet kan som sagt påverkas av andra faktorer och då har man ingen egentlig kontroll på CO2 nivån.

Postat: 22 jun 2009, 15:01
av Peter Frank
Är det någon som tänker testa att bygga in sin prob? Hade varit kul att ta del av resultatet och ifall detta kan säkerställa ett korrekt CO2 värde istället för ett "korrekt" PH värde.

Re: Lågt KH + CO2 = pH-crash

Postat: 27 jun 2014, 19:01
av Kung Cidro
Hej, jag har en fråga angående allt detta. Jag startade ett nytt 240 liters med trycksatt CO2 för 3 dagar sen. co2'n kör tillsammans med lamporna 9h per dygn. Jag har en JBL co2 dropchecker som fortfarande säger att min co2 halt är typ 0/ppm, ( den är helt blå ). Mitt Kh är 3, PH5 på morgonen och ph7 på kvällen. Bör jag höja KH för att växterna ska kunna gottgöra sig koldioxiden? Varför syns inte min mängd CO2 i dropcheckern?

tack

Re: Lågt KH + CO2 = pH-crash

Postat: 28 jun 2014, 08:29
av Bson
Ingen poäng med att höja KH. Däremot verkar det inte CO2 lösa sig tillräckligt bra. Att du har pH5 på morgonen och pH7 på kvällen verkar ju också konstigt med tanke på att du väl tillför CO2 under dagen? Ditt uppmätta pH verkar ju indikera de motsatta?

Re: Lågt KH + CO2 = pH-crash

Postat: 28 jun 2014, 20:54
av GasseG
Kung Cidro skrev:Hej, jag har en fråga angående allt detta. Jag startade ett nytt 240 liters med trycksatt CO2 för 3 dagar sen. co2'n kör tillsammans med lamporna 9h per dygn. Jag har en JBL co2 dropchecker som fortfarande säger att min co2 halt är typ 0/ppm, ( den är helt blå ). Mitt Kh är 3, PH5 på morgonen och ph7 på kvällen. Bör jag höja KH för att växterna ska kunna gottgöra sig koldioxiden? Varför syns inte min mängd CO2 i dropcheckern?
Intressant men det behövs lite bättre förklaring till hur du löser in din koldioxid, vilken takt du tillsätter den med och gärna bilder på systemet.