Kalk farligt för växter?

Här tar vi upp myter & sägner inom akvarievärlden och då främst växt delen.

Moderator: Hedersmedlemmar

Användarvisningsbild
Getingen
CO2 närd planta
CO2 närd planta
Inlägg: 994
Blev medlem: 20 aug 2010, 18:35
Ort: Halmstad

Kalk farligt för växter?

Inlägg av Getingen » 24 aug 2010, 15:53

Är kalk i grus och stenar farligt/inte bra för växterna. Har hört både ja och nej. Så hur ligger det till egentligen?
Legends Like Me Live Forever

Användarvisningsbild
Adamantis
CO2 närd planta
CO2 närd planta
Inlägg: 515
Blev medlem: 05 mar 2009, 05:39
Ort: Malmö

Inlägg av Adamantis » 24 aug 2010, 17:29

Farligt är det nog inte, däremot så kan det frigöras kalcium och karbonat (CO3) vilket gör vattnet hårdare och höjer pH-värdet. Detta är ju inte nödvändigtvis dåligt, men inte heller nödvändigtvis bra. Det påverkar helt enkelt vattnet, vilket man bör vara medveten om.
Mvh William

Användarvisningsbild
Erik...
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 1007
Blev medlem: 23 aug 2006, 14:14
Ort: Uppsala

Inlägg av Erik... » 24 aug 2010, 17:35

Kalk buffrar pH-värdet till 7.5 om man har mycket kalk, stor yta mellan kalk och vatten, vilket gör att till exempel "dåligt chelaterat" järn inte blir tillgängligt för växterna som det ska. Vissa växter (ett fåtal) trivs inte alls i pH som ligger nära 7 som man i praktiken brukar få om har kalk i akvariet.

Kalk löser sig mycket långsamt i "normalt akvarievatten" och bara om pH ligger under 7.5 men det löser sig snabbare ju längre under pH 7.5 det är. Med pH-reglerad Co2-gödning ska man alltså undvika att ha för mycket kalk i vattnet.

I övrigt så är kalcium (den viktiga beståndsdelen i kalk) ett makronäringsämne för växter, alltså ett av de ämnen som växterna behöver mycket av, så om man har riktigt mjukt vatten kan det vara "farligt/inte bra" för växterna att inte tillsätta kalcium, som man kan göra i form av kalk.

Biofiltreringen funkar också dåligt om KH är lågt, vilket man också kan motverka genom att ha kalk i gruset eller kalkstenar.

Så det finns inget absolut ja eller nej på den frågan, så alla som svarat definitivt ja eller nej har inte tagit hänsyn till hela sanningen, men i de allra flesta fall är det bra det ha lite kalk i akvariet, både för växterna och för ev fiskar och andra djur.

Skriv svar

Återgå till "Myter & sägner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst