LED till 180 cm kar?

Här kan vi få och ge diverse tips på ljus och ljussättning i karen

Moderator: Hedersmedlemmar

salo
Frö
Frö
Inlägg: 1
Blev medlem: 06 mar 2017, 15:02

LED till 180 cm kar?

Inlägg av salo » 10 apr 2017, 08:17

Ny på växtkar men har haft akvarier i olika former sedan 70-talet. Har ett nystartat akvarium med sydamerikanska fiskar och växter. Kör CO2 sedan ett par veckor och det verkar fungera hyfsat, dock går inte ph ner bra men det är en annan diskussion.

Belysningen består i dagsläget av två Eheimramper med totalt 4st 80w T5-rör (1500mm långa) med reflektorer. Ger rätt bra ljus men rören är gamla och skulle behöva bytas ut. På grund av sin längd är de ganska svåra att få tag på och jag funderar istället på att ersätta dessa med LED och då finns ju lite olika alternativ.

Karet är för övrigt 50 högt och 60 djupt.

En variant är kanske två st Maxspect 115W (den freshwatervarianten som finns) som sätta längs med karet (har rejäla lister och ett stabilt ca 20cm brett mittstag att ställa på, alternativ hänga i taket...) Ger 230W - Dyrt men säkert den snyggaste och bästa varianten.

En annan är kanske tre eller 4 st Chihiros A-Series som sätts tvärs över karet. Ger 156W vid 4 st - BIlligt men lite klent.

En tredje är att modda ramperna och montera ett gäng av någon form av LED-rör, det finns inga vad jag sett som är så långs så det blir till att kanske montera 4 st 820mm eller liknande. Tex Seras LED X-change eller motsvarande. (mittimellandyrt) Ger lite olika beroende på modell, men det blir inte så mycket watt såvitt jag kan se.

Vad jag inte riktigt blir klok på är Lumen, watt per liter och andra enheter som används. Ibland verkar en ganska modest belysning räcka och ibland vill man ha väldigt mycket ljus. Tittar man på Tropicas sida tex tycker de tex att jag skulle behöva runt 16500 Lumen för att hamna mitt i kravet för mediumväxter. ännu mer för ännu mer krävande växter. Det blir mycket lampor det :shock:

Vad skulle ni satsat på på ett så långt kar? Hemmabygge är naturligtvis lockande men jag vill nog börja med färdiga grejer i första hand. Fördel om det finns snygga lösningar med dimmer, timer osv

Användarvisningsbild
hollowman
Donator
Donator
Inlägg: 546
Blev medlem: 05 feb 2009, 09:46
Ort: leksand

Re: LED till 180 cm kar?

Inlägg av hollowman » 11 apr 2017, 07:08

Svårt det där när akvariet är 180cm. Och det där med led och watt talen fattar jag inte dvs att led watt är olik vanlig watt tal!
Själv kör jag på mh ramp till mitt 620l. Har sammanlagt 626watt över mitt kar =).
Och är nöjd med den klart lamporna kostar lite men smakar det så kostar det =).
Mvh Peter

Skriv svar

Återgå till "Ljus & Ljussättning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst