Bottensubstrat för växter - komplettera mitt grus

Här kan vi få och ge tips på design av kar

Moderator: Hedersmedlemmar

Jompii
Frö
Frö
Inlägg: 13
Blev medlem: 01 aug 2012, 22:28

Bottensubstrat för växter - komplettera mitt grus

Inlägg av Jompii » 25 aug 2016, 14:52

Jag köpte in två stycken påsar Dennerle grus sulawesi (http://goo.gl/TDokLE) då det var det enda/bästa svarta gruset jag kunde hitta till räkor.
Soil hade ju varit ett självklart val om det inte sänkte pH-värdet så förbaskat (ska ha red sakura). Kornstorleken är dock 0,7-1,2mm vilket är i minsta laget för växter.
Jag funderar därför på att komplettera med något bra bottensubstrat för växter. Tänker t.ex 3 cm Dennerle grus och sedan 2 cm i botten med något växtvänligt bottensubstrat.
Tänkte därför kolla med er om ni skulle kunna tipsa om ett bra och smidigt bottensubstrat som ni tror skulle komplettera Dennerles grus bra och göra livet för växterna och dess rötter lite mer behagligt. Är tänkt till ett 30L-kar så behöver ju inga mängder/har inga problem att betala ett par hundra lappar för en påse på ett par kg. Bör vara smidigt att ha och göra med och räkvänligt.

Användarvisningsbild
Bson
CO2 närd planta
CO2 närd planta
Inlägg: 876
Blev medlem: 12 apr 2009, 10:43
Ort: Göteborg

Re: Bottensubstrat för växter - komplettera mitt grus

Inlägg av Bson » 26 aug 2016, 07:35

Generellt kan man säga att 3+2cm blir lite klent ifall man vill satsa på växter. JBL och Tropica mfl. har ju annars växtsubstrat som man lägger under gruset som näringsdepå. http://www.aquaristikshop.com/aquaristi ... substrate/
När det gäller soil så är det pH-sänkande bara i början, effekten avtar efter ett några veckor.

Skriv svar

Återgå till "Design/Setups/Aquascapes"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster