Sida 1 av 1

Ingen cirkulationspump eller filter, tips?

Postat: 26 mar 2015, 19:57
av karolin
Ja, jag har alltså vare sig filter eller cirkulationspump utan bara belysning. Men jag har inte mycket fiskar heller. Men har ändå några funderingar.

Exempel på en växt jag har i akvariet är hornsärv. Den verkar inte gilla för stora eller för frekventa vattenbyten. Jag antar att den är en bra vattenrenare, men det kanske blir andra restprodukter som den inte kan ta upp och som är svårt att mäta? Ibland känns det som att fiskarna vill ett och växterna annat! Någon som kan det här med vattenbyten och att jämkas mellan fiskar och växter? Jag har läst om de som har hornsärv i akvarier utan bottenmaterial och med täta vattenbyten, för mig har det inte fungerat. Fyller inte bottenmaterialet en viktig funktion i form av ett sorts filter?

Är det viktigt med växter som är planterade i botten, eller spelar ett välutvecklat rotsystem där ingen roll i sammanhanget? Börjar bli lite skit på botten tycker jag nämligen, kanske borde slamsuga och sedan filtrera bort partiklarna och hälla tillbaka samma vatten?

Annat man bör tänka på? Egna erfarenheter emottages gärna.

Re: Ingen cirkulationspump eller filter, tips?

Postat: 26 mar 2015, 20:15
av karolin
Kanske skulle dela med mig av lite egna observationer också. Om det finns några linjära samband eller inte vet jag inte.

På det stora hela tycker jag inte det verkar vara några stora problem att få det att fungera med enbart belysning. En hel fiskarter verkar trivas bättre då och har även lekt och fått yngel. Däremot verkar växterna bli lite mer känsliga kanske. Verkar som om man måste nå upp till en viss massa, eller mängd om man så vill, innan de tar dig ordentligt. Varför vet jag inte. Det mesta är annars ganska långsamväxande, men det blir rofyllda akvarier som inte låter. Näring bli förstås svårt att tillsätta om den inte får cirkulera runt, men det kanske finns karbonater i kranvattnet och så blir det ju näring, fosfor kanske, eller kväve kanske, av fiskmat som så småningom löses upp. Bryts det ner i bottenmaterialet borde väl det alstra värme och långsamt få vattnet att stiga? Diffusion eller vad det kallas.

Re: Ingen cirkulationspump eller filter, tips?

Postat: 26 mar 2015, 21:26
av hawkse
De kar/baljor jag kört helt utan vare sig bottenmaterial eller filtrering har jag alltid haft rejält med växter i och bytt 50% av vattnet varje vecka. Som du säger har djuren trivts alldeles utmärkt och faktiskt tycker jag ofta de ser piggare ut än de jag har i "vanliga" kar med filtrering och ljus.

Mycket skit följer med växterna ut när du rensar och kastar bort dem men det blir alltid en del skit kvar i vattnet som behöver slangas ur med vattnet.

Rekommenderar också att slamsuga emellanåt. Så länge skiten ligger ganska still gör det inte så mycket men virvlar man runt i det kan en massa ämnen som bundits i bottenslammet komma ut i vattnet på kort tid och ställa till det för växter och djur.

Re: Ingen cirkulationspump eller filter, tips?

Postat: 26 mar 2015, 21:55
av karolin
hawkse skrev:De kar/baljor jag kört helt utan vare sig bottenmaterial eller filtrering har jag alltid haft rejält med växter i och bytt 50% av vattnet varje vecka. Som du säger har djuren trivts alldeles utmärkt och faktiskt tycker jag ofta de ser piggare ut än de jag har i "vanliga" kar med filtrering och ljus.
Trevligt att det inte bara är jag som är inne på detta! Ljus har jag ju, men inte så starkt och det är ju verkligen inte tänt dygnet runt. Hur är det egentligen att köra utan bottenmaterial? Tycker du att det fungerar bättre eller sämre jämfört med om man har bottenmaterial? Jag har fått för mig att bottenmaterialet kan fungera som ett biologiskt filter, jag har poröst bottenmaterial. Samtidigt samlar det förstås på sig mer smuts antar jag, än om man inte haft det.

Hur får du det att fungera med växterna med så pass stora och frekventa vattenbyten? Verkar som om växterna inte alltid gillar det. Nåt tips där? Man vill ju att fiskarna ska ha det bra med.
hawkse skrev: Mycket skit följer med växterna ut när du rensar och kastar bort dem men det blir alltid en del skit kvar i vattnet som behöver slangas ur med vattnet.

Rekommenderar också att slamsuga emellanåt. Så länge skiten ligger ganska still gör det inte så mycket men virvlar man runt i det kan en massa ämnen som bundits i bottenslammet komma ut i vattnet på kort tid och ställa till det för växter och djur.
Ja jag är nere och rotar i botten så lite som möjligt, men jag får kanske ta och börja slamsuga det som ligger löst, det som kommer upp när man suger in vatten precis ovanför bottenmaterialet. Som det är för tillfället är det bara cryptocoryne och hornsärv jag har och målet är väl kanske att låta hornsärven fylla ut akvariet mer eller mindre.

Re: Ingen cirkulationspump eller filter, tips?

Postat: 27 mar 2015, 00:28
av hawkse
Växterna brukar mest finnas där för vattenrening och som skydd för fiskarna när jag har sådana baljor. De brukar mest handla om fiskförvaring för min del när jag kör så. Växterna får då tillräckligt med gödning från fiskmaten men det har hänt att jag kört PMDD också för att hjälpa till lite grann. Massor med ljus. Antingen i fönstret eller MH/växtrör.

Bottenmaterial är en bra grogrund för bakteriefloran så det kan absolut spela en viktig filtrerande roll men i helt tekniklösa kar har jag aldrig kört med bottenmaterial. Framförallt inte grövre material som jag personligen inte tycker något vidare om just pga det du skriver att det samlar på sig så mycket skit. Sandbotten och malaysiska sandsnäckor som ständigt vänder den skulle jag kanske våga mig på även i ett no-tech.

Re: Ingen cirkulationspump eller filter, tips?

Postat: 27 mar 2015, 03:57
av karolin
Jag har inte PMDD som gödning, utan något som heter Profito, men hur göder du om du tillsätter något? Är det vid vattenbyten då, så att det får chans att spridas ut i akvariet?

Intressant, jag antar att det är många olika faktorer som spelar in och att det kan fungera lite olika för olika personer, jag har haft samma bottenmaterial ett rätt så bra tag utan pump och inte så värst mycket ljus heller. Det verkar ju fungera, kanske är onödigt att byta då, eller ska man passa på att suga bort lite bottenmaterial vid vattenbyten så det minskar? För jag vill inte göra om allting.

Det är väl just det här med växterna och vattenbyten som jag tycker kan vara en stötesten ibland. Har man väl fått en ordentlig växtmassa, verkar det mindre känsligt, och då kanske man inte behöver göra så många vattenbyten heller. Någon som har några idéer där? Att få en jämvikt mellan vattenbyten och glada växter och fiskar. Målet är ju att ha det så permanent eller hur man ska förklara det.